Forum Szczep Piechowice Strona Główna Szczep Piechowice
Forum Szczepu Piechowice
 
 FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy   GalerieGalerie   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

Biwakowe menu, czyli vademecum kucharskie i nie tylko.
Idź do strony 1, 2  Następny
 
Napisz nowy temat   Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi    Forum Szczep Piechowice Strona Główna -> ARCHIWUM TEMATÓW
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Ufoludek
Administrator



Dołączył: 14 Paź 2006
Posty: 393
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 3 razy
Ostrzeżeń: 0/5

PostWysłany: Pon 21:20, 30 Paź 2006    Temat postu: Biwakowe menu, czyli vademecum kucharskie i nie tylko.

W tym temacie można umieszczać przepisy, które łatwo i przyjemnie można zrealizować na ognisku oraz na małej kuchni (takiej biwakowej) Można też pisać o, i piosenki które śpiewamy przed jedzeniem. Opisujemy też podstawy Savoir vivre'u, ale takiego harcerskiego czyli: np nie jemy przed spiewaniem.

Post został pochwalony 0 razy

Ostatnio zmieniony przez Ufoludek dnia Nie 15:07, 05 Lis 2006, w całości zmieniany 2 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
phm. Łukasz Strąk
RANGA: ćwik



Dołączył: 15 Paź 2006
Posty: 171
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 1 raz
Ostrzeżeń: 0/5

PostWysłany: Wto 13:17, 31 Paź 2006    Temat postu:

Arrow No chyba najprostrzym i najcześciej wykonywanym posiłkiem na ognisku jest zupa. Przepis jest znany ale sztuka tkwi jak chyba w każdej potrawie na odpowiednim przyprawieniu.

Idea Przepis:
1) Zagotować wodę na ogniu
2) Dodac ziemniaczki włoszczyznę (mogą byc także mrożonki) oraz kostki rosołowe
3) Aby zupa była bardziej syta można także dodac jakieś mięsko (kiełbasa, konserwa)
4) Gotować do momentu kiedy ziemniaczki będą miękkie
5) Można podawać z suchym chlebem który maczamy w pysznym wywarze zupy

SMACZNEGO!!!


Post został pochwalony 0 razy

Ostatnio zmieniony przez phm. Łukasz Strąk dnia Sob 17:58, 04 Lis 2006, w całości zmieniany 2 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
gala.nteria
RANGA: Harcerz Rzeczypospolitej



Dołączył: 15 Paź 2006
Posty: 283
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Bo ja wiem...

PostWysłany: Śro 12:14, 01 Lis 2006    Temat postu:

Ja zawsze chciałam zrobić na ognisku banany z czekoladą, ale jakoś nigdy nie miałam okazji, a ponoć jest to przepyszne i w ogóle mniam Laughing

*rozpalić ognisko Smile Ale to chyba w każdym wypadku Razz
*banana zerwać z drzewa Razz (albo poprostu kupić w warzywniaku Razz)
*banana obrać ze skórki (sposób dowolny:P)
*banana włożyć do sreberka, a obok niego położyć z 2 kostki czekolady
*banana i czekoladę w sreberku włożyć do ogniska
*banana potrzymać tam trochę ( określenie względne )
*banana i czekoladę w sreberku wyjąć z ogniska
*banana skonsumować (;
**************************************************

Palce lizać Twisted Evil


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
phm. Łukasz Strąk
RANGA: ćwik



Dołączył: 15 Paź 2006
Posty: 171
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 1 raz
Ostrzeżeń: 0/5

PostWysłany: Czw 1:38, 02 Lis 2006    Temat postu:

Arrow Ogniskowym hitem jest na pewno jajecznica Smile a przepis na nią zna chyba każdy przedszkolak ale dla pewności przypomnę…

Idea Przepis podstawowy:

1)Na patelni roztopić trochę margaryny lub wlać trochę oleju
2)Rozbite i dobrze wymieszane jajka dorzucamy na patelnię (bez skorupek Smile )
3)Podsmażamy do uzyskania ulubionego stopnia przypieczenia (bardziej wodnista lub bardziej sucha)

Warianty rozbudowane:

Do jajecznicy można także dodawać ulubione dodatki takie jak: cebula, papryka, pieczarki, żółty ser, kiełbasę, boczek szynkę po prostu, kto co lubi.

Smacznego!


Post został pochwalony 0 razy

Ostatnio zmieniony przez phm. Łukasz Strąk dnia Sob 17:58, 04 Lis 2006, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
gala.nteria
RANGA: Harcerz Rzeczypospolitej



Dołączył: 15 Paź 2006
Posty: 283
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Bo ja wiem...

PostWysłany: Czw 14:36, 02 Lis 2006    Temat postu:

Gady Smile


1. Wysyp mąkę (byle nie ziemniaczaną) do menażki (ale lepiej do garnka, zależy od liczby osób, które chcą je skonsumować) dosyp soli, wymieszaj a następnie robiąc otworek na "kupce" mącznej wlej trochę wody.

2. Ugniataj ciasto tak, aby nie przylegało ono do rąk oraz nie "pękało". Jeżeli ciasto się lepi dodaj mąki, jeżeli "pęka" dodaj wody. Dodawać składniki najlepiej jest poprzez wytaczanie posiadanej masy w dodawanym składniku. Po właściwym wyrobieniu ciasta ma ono mieć biały, szarawy kolor i posiadać w każdym miejscu jednakową konsystencję zbitej gliny Smile

3. Teraz nawinąć na patyczek, lub rozgnieść na kamieniu Smile
Na kamieniu, w sensie,żeby takie placki wyszły, prawie jak naleśniki, coś w tym stylu.

SMACZNEGO Cool


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
phm. Łukasz Strąk
RANGA: ćwik



Dołączył: 15 Paź 2006
Posty: 171
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 1 raz
Ostrzeżeń: 0/5

PostWysłany: Czw 15:35, 02 Lis 2006    Temat postu:

Arrow Z ogniska świetne też są pieczone ziemniaczki tutaj wymagania tez nie są wygórowane potrzeba jedynie trochę ziemniaków najlepiej podobnej wielkości dużo żaru (najlepiej po dużym ognisku) oraz jakieś przyprawy sól jakiś kucharek lub vegeta

Idea Przepis:
1) Żar rozgrzebać patykiem
2) Ziemniaki w mundurkach (w skórce) wrzucić we wcześniej przygotowane miejsce
3) Dokładnie obłożyć ziemniaczki żarem za pomocą patyka
4) W zależności od wielkości kartofli i od ciepła żaru ziemniaczki powinny być gotowe po 20 - 40 minutach
5) Obrać kartofle ze skórki przyprawić do smaku

Samczego!!!


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Ufoludek
Administrator



Dołączył: 14 Paź 2006
Posty: 393
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 3 razy
Ostrzeżeń: 0/5

PostWysłany: Czw 21:51, 02 Lis 2006    Temat postu:

Naleśniki Rudolfa Very Happy
Niema co ukrywać, hit tegorocznego startu. Przepis specjalnie opracowany i dostraczony przez Ałka Łudołfa.



Ciasto:
Mąka: 150g
Jaja (1,5 szt.): 75g
Mleko: 150 ml
Woda: 125 ml
Sól do smaku
Słonina lub olej do obsmażania
Nadzienie:
Dżem: 300-350g
Sposób przygotowania:


Do garnka wybić jaja, dodać mleko, sól, wymieszać trzepaczką, wsypać przesianą mąkę i dobrze wyrobić trzepaczką aż ciasto będzie jednolite. Rozprowadzić ciasto wodą, wymieszać. Patelnie dobrze nagrzać natrzeć tłuszczem, wlewać niewielką ilość ciasta, dokładnie rozprowadzić po dnie patelni. Naleśniki smażyć z dwóch stron, odwracając łopatką, gdy brzegi naleśniki odchodzą od boków patelni. Zrumienione naleśniki składać na talerz jedne na drugich, aby nie obeschły.
Smarować roztartym dżemem i składać w chusteczkę.


Porcja na 4 osoby



SMACZNEGO Very Happy
[/b]


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Baku
RANGA: odkrywca



Dołączył: 21 Paź 2006
Posty: 129
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: z kątowni ;P

PostWysłany: Sob 21:31, 04 Lis 2006    Temat postu:

ja nie wiem. co do przepisów, to wy róbcie, ja będę próbwał...Wink...chociaż i tak najbardziej świetne wychodza jabłka w karmelu...

Jak je zrobić?

1) Smażymy jabłka na ogniu, tak by był usmażone i nie ściągamy z kija

2) Topimy cukier w menażce , na karmel, uwaga,żeby nie przypalić, bo nie będzie słodki!

3)Usmażone jabłko (wciaż na patyku) oblepiamy w płynnym karmelu i gryziemy Very Happy

Liczba jabłek nieograniczona, tylko trzeba mieć dosć cukru, żeby go roztapiać na karmel Wink

Ah, i jakby wam zastygł karmel, to go rozpuszczać nad ogniem Wink


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
condolf
RANGA: Młodzik



Dołączył: 15 Paź 2006
Posty: 30
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 1/5

PostWysłany: Sob 22:02, 04 Lis 2006    Temat postu:

A wdług mnie ja najlepsze gofry mojej i radka roboty Ósma już coś o tym wie Smile
*po pierwsze trzeba mieć gofrownice
* po drugie Składniki:
# 1/2 kg mąki
# 2 jajka
# 3/4 szklanki cukru
# 1/3 kostki masła
# 2 łyżeczki proszku do pieczenia
# 1-2 szklanki wody
# cukier waniliowy
i wtedy zaczyna sie cała frajda:)


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Ufoludek
Administrator



Dołączył: 14 Paź 2006
Posty: 393
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 3 razy
Ostrzeżeń: 0/5

PostWysłany: Sob 23:17, 04 Lis 2006    Temat postu:

O tak, gofry Rudego i Radka są nie pokonane Very HappyVery HappyVery Happy

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
pwd. Łukasz Wnuk
Administrator



Dołączył: 14 Paź 2006
Posty: 236
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: z Laponii

PostWysłany: Nie 12:20, 05 Lis 2006    Temat postu: :)

Gofry Rudego są naprawdę niezłe, tylko jak wszystko w dużych ilościach szkodzą. Będziecie mieli okazję na biwaku coś popichcić.

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Ufoludek
Administrator



Dołączył: 14 Paź 2006
Posty: 393
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 3 razy
Ostrzeżeń: 0/5

PostWysłany: Nie 12:22, 05 Lis 2006    Temat postu:

Rudy, slyszałeś?? Gofrownica na biwak

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
phm. Łukasz Strąk
RANGA: ćwik



Dołączył: 15 Paź 2006
Posty: 171
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 1 raz
Ostrzeżeń: 0/5

PostWysłany: Nie 12:52, 05 Lis 2006    Temat postu: Sałatka MIX OWOCOWY

Arrow Ostatnio sobie przypomniałem, że także niezłym wzięciem podczas Wigilii harcerskich cieszyła się zawsze sałatka owocowa przepisu mojej mamy, co starsi to na pewno to potwierdzą…

Potrzebne składniki:
Owoce w puszkach różnego rodzaju (mieszanki owocowe)
Banany – 3 szt.
Rodzynki – 1 op.
Jabłka – 4 szt.
Cytryna – 1 szt.
Mandarynki – 5 szt.
Cukier – dla smaku Smile

(To składniki, które ja najczęściej używam, ale generalnie mogą być także inne owoce zależy to od waszej twórczości a także tego, co macie pod ręką)

Idea Przepis:

1) Pokrojone owoce z puszek wraz z zalewą przełożyć do głębokiego naczynia
2) Pozostałe owoce obrać i pokroić na drobne kawałki i także dodać do naczynia
3) Dodać rodzynki
4) Polać wszystko cytryną, aby owoce nie ściemniały
5) Doprawić cukrem dla uzyskania najlepszego smaku


Smacznego Wink


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
gala.nteria
RANGA: Harcerz Rzeczypospolitej



Dołączył: 15 Paź 2006
Posty: 283
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Bo ja wiem...

PostWysłany: Nie 13:55, 05 Lis 2006    Temat postu:

Przepis, który bardzo mnie zaintrygował Smile Mianowicie bigos bez kapusty.
Poza tym można go zrobić i w normalnych warunkach i na ognisku (ale tu lepiej na kilku ogniskach Razz )

Składniki:
1/2 kg pieczarek
1/2 kg cebuli
1/2 kg ogórków kiszonych
1/2 kg marchwi
25 dag papryki czerwonej
25 dag boczku
25 dag kiełbasy
20 dag przecieru pomidorowego
sól
pieprz
majeranek

Pieczarki pokroić w słupki, a cebulę, kiełbasę i boczek w kostkę. Razem przełożyć na patelnię i smażyć.

Ogórki, paprykę i marchewkę pokroić również w kostkę i smażyć na osobnej patelni.

Gdy wszystko się podsmaży, przełożyć do garnka, dodać przecier pomidorowy, podlać wodą i dusić ok. 40 minut.

Doprawić do smaku. Podawać na ciepło z pieczywem.

Składniki podano na 8 porcji.

Smacznego.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
phm. Łukasz Strąk
RANGA: ćwik



Dołączył: 15 Paź 2006
Posty: 171
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 1 raz
Ostrzeżeń: 0/5

PostWysłany: Śro 11:11, 08 Lis 2006    Temat postu:

Arrow Do szybkich i równie smacznych dań dodałbym potrawę zwaną Ryż z jogurtem. Na wyjazdach 100 DH specjalistką w przyrządzaniu tej potrawy była zawsze druhna Kama Smile z tego miejsca gorąco ją pozdrawiam.

Potrzebne produkty:
Ryż biały w woreczkach (1 op. gdzie są 4 woreczki wystarcza dla 6 os.)
Jogurty owocowe duże (1 jogurt na 2 os.)
Cukier (w zależności od potrzeb)

Idea Przepis
1) Ryż w woreczkach ugotować
2) Poszczególne porcje ryżu zalewać jogurtem
3) Jeżeli trzeba do smaku, posypać cukrem

Smacznego Exclamation


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi    Forum Szczep Piechowice Strona Główna -> ARCHIWUM TEMATÓW Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)
Idź do strony 1, 2  Następny
Strona 1 z 2

 
Skocz do:  
Możesz pisać nowe tematy
Możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach

fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Regulamin